Hubyar Ocağı Görgü Cemi

Tarih 08 Ocak 2013, 22:31 Editör

Hubyarlılar, Hubyar Vakfı öncülüğünde yapılacak Görgü Cemi'nde buluşuyorlar.

Aleviliğin Türkiye coğrafyasındaki en kapsamlı ocaklarından olan Hubyar Ocağı mensupları, 'Görgü Cemi ve Kurbanı'nda buluşuyorlar. Hubyar Ocağı'nın merkezi konumundaki Hubyar Köyü'ne mensup Hubyarlı dedelerin görüleceği cem ve kurban ile erkan yürütülüp, inanç gelecek kuşaklara da aktarılacak.

Tıpkı geçmiş yıllarda Hubyar Köyü'nde olduğu gibi her yıl değişik dede ve aşıkların (zakir) görev alacağı 'Hubyar Ocağı Görgü Cemi'nde bu yıl 3 dede ve 3 aşık (zakir) hizmet yürütecek.

Tarih: 12 Ocak Cumartesi
    Saat : 13:00 - 21:00
    Yer : Taşdelen Cemevi
    Mh. Havacılar Cd. Gümüş Sk. Nu:18 Taşdelen - Çekmeköy/İST. Tel: 0216 622 07 85

Halil PATLAK Hubyar Vakfı Bşk. 0532 342 71 12

* Görgü Cemi Nedir?

Bilindiği gibi cem ibadeti, kaynağını Hz. Muhammet ile Hz. Ali'nin bulunduğu Kırklar Cemi'nden alan Aleviliğin ibadet şeklidir. Görgü Cemi ise, yılda bir kez yapılan ve 'yol' mensup her Alevinin mutlaka katıldığı bir ibadettir. Bu cemde aileler sıra ile cem meydanında seccadenin üzerine geçip dedenin huzurunda dururlar. Bir nevi 'Halk Meclisi' olan bu cemde ceme katılanlar arasında bir sorun ya da anlaşmazlık varsa görüşülüp sonuca bağlanır, ceme katılanlar birbirlerinden helallik alırlar. Böylece her Alevi, her yıl çevresindeki insanlardan helallik alarak inancını sürdürmeye çalışır. Görgü Cemi'ndeki asıl amaç ise Hakk'a yüründüğü zaman her yıl helallik alınmış canlar olarak mümkün olduğunca -inançsal yönden- 'temiz' olarak Hakk'a kavuşmaktır.

'Mansur Darı' ya da 'darda durmak' olarak da adlandırılan Görgü Cemi'nden sonra tüm canlar birbirlerinden rızalık aldıklarına dair 'Rıza Suyu' içerler ve 'Görgü / Rıza Kurbanı' kesilir.

* Murat KANTEKİN

Hubyar Vakfından birlik okması