Hubyar Tekkesi hizmet yönetmeliği

Tarih 17 Mart 2017, 21:04 Editör

Bu bir taslak metin olup önerilere açıktır.

Hubyar Tekkesi hizmet yönetmeliği

-TASLAK-

Bu yönetmelik Hubyar Tekkesi Ve Hubyar Köyü içerisindeki tüm ziyaret alanları ve müştemilatlarının tamir bakım ve inşası ile Tekkeyi ziyarete gelen taliplere yönelik yapılacak hizmetin mahiyeti ile ilgilidir.

Tekkenin alanları; Türbeler, Cemevi, mezar alanı, yeşil alan, çocuk parkı, Kurban tığlıma yeri, çamaşırhane, mutfak, yemek salonu, çayhane, misafirhane, Yönetim odası, Muhtarlık odası, Sağlık Odası (Revir), Kütüphane, Müze, Kiler

I-            İnşaat, tadilat, tamirat ve müştemilatlara ilişkin yönetmelik

a-  Öncelikle Tekkelerin içerisindeki rutubet ve buna bağlı erimeyi önlemek için Tekkelerin etrafı açılıp yapının suyla teması kesilecek, su tahliyesi için drenaj sistemi oluşturulacak.

b- Tekkeye eklenti olarak yapılan ve şimdilerde mutfak olarak kullanılan bölüm yıkılıp tekkeden ayrı bir yapı olarak ve Tekke mimari yapısına uygun olarak yeniden inşa edilecek.

c-  Tekkelerin üzerinde bulunan kaplama sıvalar sökülecek ve orijinal taş zemin ortaya çıkartılacak

d- Taş zeminin korunmasını ve orijinalliğinin muhafaza edecek ilaçlama yapılacak

e-  Tekkenin peyzaj çalışması tümden gözden geçirilecek ve orman tarzı plansız bir ağaçlandırma yerine ferah ve kullanışlı yeşil alan ve ağaçlandırma yapılacak

f-   Tekke bahçesinde bulunan tuvaletler yıkılıp yerine çocuk parkı yapılacak, tuvaletler ana binaya alınacak ve sayısı arttırılacak.

g- Cemevi ve müştemilatları tümden elden geçirilip gerekli inşa ve düzenlemeler yapılacak

h- Tekke müştemilatı olarak yapılacak tüm yapılar Nevşehir kesme taşı ve ahşap malzeme kullanılarak yapılacak. Böylelikle hem Tekke mimarisi korunacak hem de soğuğa ve sıcağa karşı doğal bir tedbir alınmış olacak.

i-   İki katlı yapının ilk katı; Kurban kesme yeri, otantik bir köy evi donanımıyla döşenmiş geniş bir çay hane, sağlık odası (revir), Muhtarlık odası, Müze, Kütüphane, idari yönetim odası, kiler, buz hane,  üç adet kadın üç adet erkek tuvaleti, alet, edevat odası bölümlerinden oluşacak.

j-   İkinci kat iki adet tuvaletin, çamaşırhanenin ve yatakhanelerin (pansiyon tarzı) bulunduğu bölümlerden oluşacak.

k- Cemevi projeye göre ya ayrı bir yapı ya da müştemilata bitişik olarak yapılacak. (orijinal tarihi Cemevi mimarisine sağdık kalınacak veya mevcut Cemevi korunacak)

II-         Hizmet yönetmeliği

1- Aşağıda sayılan tüm işlerin yapılması için profesyonel olarak görev yapacak maaşlı bir idari Müdür görevlendirilecektir. Müdüre gerekli görülen yardımcı personel sayısı ihtiyaca göre belirlenecek.

2- Öncelikle Tekke ve müştemilatlarının her sabah temizliği yaptırılacak, alanın bakımı, ağaçların bakımı, teknik alet edevatların bakımı ve çalışırlığı kontrol edilecek.

3- Tekkeye gelen ziyaretçiler kapıda karşılanacak, araçlarının parkından, eşyalarının indirilmesi ve yerlerine yerleştirilmesine kadarki tüm sürece yardımcı olunacaktır.

4- Tekkeye bağış olarak getirilen nakdi ve ayni (eşya, alet, edevat, erzak) malzemeler makbuz veya makbuza geçirilmek üzere tutanakla teslim alınacaktır. Getirilen bağışlar mutlaka inancımız gereğince Dede – Ana huzurunda rızalıkla hizmeti görülerek, duaları verilerek yapılacaktır.

5- Girişte görünür bir yere afişle Tekkeyle ilgili  “tüm bağışların makbuz karşılığında” yapılması konusunda uyarı yazısı yazılacak

6- Gelen ziyaretçinin karnını doyurması, çayını içmesi, dinlenebilmesi için gerekli mutfak hizmetleri anında ziyaretçilerin hizmetine sunulacaktır.

7- Gelen ziyaretçilerin misafirhaneye yerleşmeleri ve dinlenmeleri sağlanacaktır.

8- Getirilen kurban Dede – Ana hizmetiyle dualandıktan sonra Kurbanı kesilmesi için görevli hizmetliye verilecektir. Kurbanın ön sol kolu ve postu Tekke hizmetleri için teslim alınıp kilere konacaktır. Bu durumun inancın ve hizmetlerin yürütülmesi açısından gerekli olduğu ve bir Tekke geleneği olduğu talibe izah edilip mutlaka bu hususta rızalığı istenecektir.

9- Ziyaretçilerin Tekkeye intikalinden itibaren, yolcu edilene kadarki tüm aşamalarda gerek kontrol gerek se hizmetlerin aksatmadan yürütülmesi, gerekse de güvenlik amacıyla ziyaretçilerden bir ya da iki kişi “sofu” olarak istenecek ve böylelikle karşılıklı bir takım suiistimal ve yanlış anlaşılmaların önüne geçilmiş olacaktır.

10-              Tekkeye ziyarete gelen araçların ziyaretçileri indirdikten sonra köy içinde tutulmayacak ve belirlenen bir otopark alanına araçlar çektirilecektir. Bu alan köyün girişi veya çıkışında belirlenecek bir alan olacaktır.

11-              Kurbanın pişirilmesi, servise hazır hale getirilip servis edilmesi, bulaşıkların toplanıp yıkanması gibi tüm aşamalar inancımız gereğince ziyaretçilerin kendileri tarafından yapılacaktır. Tüm bu aşamalar Sofu ve idari Müdür tarafından takip ve kontrol edilecektir. İhtiyaç halinde destek sunulacaktır.

12-              Misafirhane günlük temizlenecek, çarşaflar değiştirilecek ve yıkanmak üzere çamaşırhaneye intikal ettirilecektir.

13-              Gelen ziyaretçilerin ziyaretlerinin tamamlanması ile araçlarına binmesinden yolcu edilmesine kadarki tüm aşamalarda Dede – Ana hizmette bulunacak, idari müdür bu aşamalara eşlik edecektir.

14-              Tekke ve Köy alanı ve otopark alanından duyulacak şekilde bir mikrofon – anons sistemi yerleştirilecektir.

15-              Tekke ve Hubyar Köyünde bulunan tüm ziyaret yerleri ile ilgili haritalı bir broşür hazırlanacak ve gelen ziyaretçilere sunulacaktır.

16-              Tekkeye, Tekkenin tarihçesini anlatan bir kitabe asılacaktır.

17-              Tekkenin bahçe giriş kapısına bir tabelaya “Burası kimsenin babasının malı değildir, ama sahipsizde değildir” diye yazılacak.

18-              Tekkeden anons sistemiyle mistik Alevi müzikleri uygun ses yüksekliğinde sürekli çalacaktır.

19-              Işıklandırma Tekkenin mistik havasına uygun bir şekilde yapılacaktır.

20-              Tekke içerisine yapay güzel kokular yayılmasını sağlayacak sistem kurulacaktır.

21-              Hubyar Köyünde bulunan ve zamanla orijinalliği yok edilen ziyaret yerleri eski haline dönüştürülecektir.

22-              Hubyar Tekkesinin kuruluşundan bu güne kadarki kutsal emanet, alet, edevat ve görsellerinin yer aldığı bir Tekke müzesi, sanat galerisi yapılacaktır.

23-              Tekkede lokmalar self servis şeklinde alınacak bir düzenleme yapılacak, isteyenler lokmalarını bu şekilde isteyende dağıtarak sunabilecek.

24-              Çayhane otantik bir köy odası şeklinde düzenlenecektir.

25-              Çöpler için ayrı bir toplama merkezi kurulacak ve gerek Tekkedeki gerekse köydeki çöpler doğaya atılmayacak. Toplanıp İl özel idarenin alması sağlanacak.

Hubyar Vakfından birlik okması

Hubyar Vakfından birlik okması Hubyar Vakfından birlik okması