Tekeli'de Gündoğumu Zevki

Tarih 16 Ekim 2012, 10:34 Editör

Gün doğumunun eşsiz bir güzellik sunduğu ve Alevilerce kutsal bilinen Tokat'taki Tekeli Dağı, özellikle yaz aylarında ziyaretçi akınına uğruyor.

Tokat'ta gündoğumu zevki

* Murat KANTEKİN

Tokat’ın Almus ilçesine bağlı Hubyar Köyü’nün eteklerine kurulduğu, Alevilerce kutsal sayılan ve yörede ‘Dokuzlar’ diye adlandırılan 2643 rakımlı Tekeli Dağı’nın zirvesi, güneşin doğuşunu seyretmek isteyenlerin akınına uğruyor.

Ülke çapında tanıtımı yapılamadığı için yerli ve yabancı turistlerden ilgi görmeyen Tekeli Dağı, bilinenin aksine Adıyaman’daki Nemrut Dağı’ndan daha yüksek ve güneşin doğuşu açık bir şekilde izlenebiliyor. Ufku kaplayan sarı rengin kırmızıya dönmesi ve ardından güneşin bulutların arasındaki dağın zirvesinden bir ateş topu gibi yükselmesi ile doyumsuz bir göz zevki veren gündoğumu yaz aylarında 05:00 sularında gerçekleşiyor.

Köylüler; "Turizme kazandırılsın"

Köyde bulunan Hubyar Sultan Türbesi’nden ötürü her yıl onbinlerce kişinin köylerini ziyaret ettiğini belirten Hubyar Köylüleri, Tekeli Dağı’ndan güneşin seyredilmesinin bir turizm faaliyeti olabileceğini, böyle bir durumun köye katkı sağlayacağını belirtiyorlar. Köylüler özellikle Hubyar Vakfı ve Hubyar Köyü Muhtarlığın resmi makamlar nezdinde yapacakları girişimlerle ülkemizde en güzel gündoğumu zevkinin yaşandığı Tekeli Dağı’nın kamuoyuna mal olabileceğini söylüyorlar.

Kutsal 'Dokuzlar Dağı'

Mahmut Coşkun adlı gurbetçi bir hayırseverin dağın zirvesine yaptırdığı yol sayesinde Hubyar Köyü'nden 3 saatte çıkılan mesafe 30 dakikaya inerken, bölge halkı ve Hubyar Türbesi’ni ziyarete gelenler de araçlarıyla zirveye kadar çıkmaya başladılar. Özellikle yaz aylarında binlerce kişinin güneşin doğuşunu seyretmek için çıktığı Tekeli Dağı’na, zirvesinde bulunan dokuz kutsal ziyaret noktasından ötürü ‘Dokuzlar’ adı veriliyor. 2643'lük rakımı ile Tokat'ın en yüksek zirvesi olan ve eteklerinde Temmuz ayının ortalarına kadar kar bulunabilen Tekeli Dağı'na Tokat'ın Almus ilçesi ile Sivas'ın Doğanşar ilçelerinden de ulaşım sağlanabiliyor.

* Kaynak: Yeni Ulus Gazetesi

Hubyar Toplumuna Açık Çağrı Yaklaşık 9 yıldır süren Hubyar Sultan Türbesi davasının kaybedeni yoktur. Hubyar Köyü muhtarlığı ile birlikte tüm H...

BURSA TERMAL KAPLICA GEZİSİ

BURSA TERMAL KAPLICA GEZİSİ BURSA TİARA TERMAL OTELDE 5 GÜN 4 GECE TATİL FIRSATI.