Tozanlı'da HES İstemiyoruz

Tarih 19 Ekim 2012, 12:13 Editör

Hubyar Köyü'nün de bulunduğu Tozanlı Vadisi'ne HES Barajları yapılıyor. Her ne kadar Hubyar Köyü fiziken etkilenmeyecek olsa da bölgede bulunan bir çok köye ciddi sorunlar yaşatacak HES'ler Tokat ve İstanbul'da protesto edildi.

Tokat'ta HES kıyımı protesto edildi

* Murat KANTEKİN

Tokat'tan doğan Yeşilırmak nehrinin Tozanlı Vadisi üzerindeki kollarına yapılacak HES'ler Tokat ve İstanbul'da protesto edildi. Üzerinde1964 yılında yapılan Almus Barajı'nı da barındıran Yeşilırmak'ın üst kollarına yapılacak HES'ler ile çevre katliamı yaşanacağını belirten köylüler çalışmalara tepki gösterdiler.  Tokat'ın Almus ilçesi ve İstanbul Taksim'de yapılan protesto gösterilerine binlerce Tokat'lı katıldı.

HES'lere karşı hukuk mücadelesi

Tozanlı Çayı üzerine yapılacak HES'lerle ilgili Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporu gözardı edilerek çalışmaların başlatıldığını belirten köylüler çalışmaların durdurulması için çeşitli davalar açtılar. İlk etapta 5 tane HES kurulması için başlatılan çalışmalarla ilgili bir dizi eylem yapan köylüler, bölgede ekolojik dengenin bozulacağını, suların tünellere alınması sebebiyle vadi tabanında susuzluk yaşanacağını, derelerden geçim sağlayan çevre köylerin boşalacağını söylediler. Ormanların ve bitkinin yok edileceği için bölgenin doğal dengesinin de bozulacağını belirten köylüler hukuki mücadeleyi sürdüreceklerini ifade ettiler.

"HES'lere karşı Tokat!"

Tozanlı Çayı'nın Almus ve Reşadiye ilçeleri sınırlarında kalan iki ayrı kolu olduğunu belirten köylüler, "Bu ırmak bölgede birçok köye can veriyor. Doğaya güzellik katıyor. Eğer buralar HES yapılarak katledilirse köyler boşalıp şehirlere göçer, doğa tahrip olur, denge bozulur. Balıklar, bitkiler ölür. Üstelik buralar eşsiz bir doğal cennet. Bu yıkıma engel olacağız" dediler.

Almus ve Taksim'de yapılan eylemlerde 'HESlere İnat Yaşasın Tabiat', 'HES'lere karşı Tokat', 'Tozanlı Vadisi'nde HES İstemiyoruz' pankartları taşınıp davul zurna eşliğinde yöresel 'Ellik' oyunu oynandı.

* Kaynak: Yeni Ulus Gazetesi

Hubyar Toplumuna Açık Çağrı Yaklaşık 9 yıldır süren Hubyar Sultan Türbesi davasının kaybedeni yoktur. Hubyar Köyü muhtarlığı ile birlikte tüm H...

BURSA TERMAL KAPLICA GEZİSİ

BURSA TERMAL KAPLICA GEZİSİ BURSA TİARA TERMAL OTELDE 5 GÜN 4 GECE TATİL FIRSATI.